ÖDP Lideri Uras: Neoliberal ekonomi balonu patladı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Kasım 2008 17:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, ücretlileri, emekçileri, küçük üreticileri, çiftçileri, esnafı ve yoksulları gözetmeyen ekonomi politikalarının iflas ettiğini savunarak, ''Neoliberal ekonomi balonu patladı'' dedi.

Uras, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, ABD merkezli başlayan mali krizin etkilerinin, her geçen gün Türkiye'de daha fazla hissedildiğini belirterek, uluslararası beklentilere göre, Türkiye'nin bu krizden en fazla etkilenecek ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

AK Parti hükümetinin de krizin sorumluları arasında yer aldığını iddia eden Uras, ''Neoliberal ekonomi balonu patladı. Ücretli çalışanları, emekçileri, küçük üretici ve çiftçileri, KOBİ'leri, esnafı ve yoksulları gözetmeyen ekonomi politikaları iflas etti'' diye konuştu.

Basın toplantısında reel sektörün sorunlarını da gündeme getiren Uras, işten çıkarmalar ve ücretsiz izinlerin arttığını ileri sürdü. Uras, aile harcamalarında doğalgaz, elektrik, su ve ulaşımın ağırlıklı yer tutmaya başladığını, bu yüzdende dar gelirlilerin boğazından kısıntı yaptığını söyledi. Yurttaşların tüketici ve kredi kartı borcunun 112 milyar YTL'ye yükseldiğini anlatan Uras, krize karşı bazı önerilerde bulundu. İstihdam ve sosyal sistemlere olanak tanıyacak ekonomi politikaları üzerinde çalışılmasını isteyen Uras, iç talebi artıracak, mali kontrole ve niteliğe dayalı bir büyüme modeline ihtiyaç duyulduğunu savundu. İşten çıkarmaların durdurulmasını, istihdam ve büyümenin sağlanması için önlem alınmasını isteyen Uras, yurt içi talebin artırılması için reel ekonominin güçlendirilmesi gerektiğini anlattı. Bunun için de ücretler ve sosyal hakların artırılmasını öneren Uras, asgari ücretin vergi dışı bırakılması, ve tüm yurttaşlara asgari bir gelir sağlanması gerektiğini ifade etti. İşsizlik Fonunun amacına uygun olarak işletilmesi gerektiğini kaydeden Uras, mali işlemlerin ciddi ölçüde vergilendirilmesini istedi.

Uras, vatandaşları, KESK ve DİSK'in 29 Kasımda Ankara'da düzenleyeceği mitinge katılmaya çağırarak, partisinin il ve ilçe örgütlerinin de imza kampanyası başlattığını söyledi. Krizin faturasını krizi yaratanların ödemesi gerektiğini ifade eden Uras, ''bugün krizin sonuçları karşısında boyun eğme zamanı değil. Boynumuzu dik tutma, taleplerimize sahip çıkma, haklarımızı kaybetmemek ve geliştirmek için sesimizi yükseltme zamanıdır'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber